Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Σχολεία και μαθητές σε όλο τον κόσμο.


perierga.gr - Οι κινητές βιβλιοθήκες της Αιθιοπίας με αλογάκια!

Οι κινητές βιβλιοθήκες της Αιθιοπίας με αλογάκια!

Το άλογο προσεγγίζει δυσπρόσιτες περιοχές, κυρίως απομονωμένα χωριά, σταματά σε ένα δέντρο στο κέτρο και όλα τα παιδιά μαζεύονται ολόγυρα. Τότε ο αναβάτης, που είναι και δάσκαλος, διαβάζει ιστορίες στα παιδιά και τους διδάσκει γραφή και ανάγνωση. Το μεγάλο ποσοστό αναλφαβητισμού της Αιθιοπίας υπογραμμίζει από μόνο του το πόσο σημαντική είναι αυτή η δράση, που υλοποιείται από τη ΜΚΟ EthiopiaReads.


perierga.gr - Οι κινητές βιβλιοθήκες της Αιθιοπίας με αλογάκια!

http://perierga.gr/2015/11/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-
%CE%B1%CE%B9%CE%B8%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1%CF%82/


ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ

Αυτός είναι ο πιο απομονωμένος μαθητής στον κόσμο -Mόνος στο σχολείο του νησιού 

Αυτός είναι ο πιο απομονωμένος μαθητής στον κόσμο -Mόνος στο σχολείο του νησιού [εικόνες]
Ο  10χρονος Άρον Άντερσον ζει στο αρχιπέλαγος του «Out Skerries», στο νησί Shetland, της Σκωτίας, 386 μίλια βόρεια του Εδιμβούργου και είναι ο μοναδικός μαθητής της κοινότητας. 
Τον μικρό βρήκε η εφημερίδα Telegraph  και μίλησε για το πόσο περίεργο είναι να είσαι το μοναδικό παιδί στο σχολείο. «Μερικές φορές είναι αρκετά περίεργο που δεν υπάρχει κανένας άλλος μέσα στην τάξη, αλλά μου αρέσει το νησί μου. Μπορώ να κάνω εξερεύνηση με το ποδήλατο και τα καλοκαίρια να κολυμπάω και να βουτάω από την προβλήτα».  
 Ο Άρον κάνει καθημερινά αγγλικά, μαθηματικά, φυσική, καθώς και μαθήματα μαγειρικής και κατασκευών. Το σχολείο του έχει δυο τάξεις και μία βιβλιοθήκη. Δάσκαλος του Άρον είναι ο Τζιν Χάρλοου, ο οποίος μέσα στα μαθήματα έχει βάλει καθημερινά και έναν περίπατο για τους δυο τους, αλλά και έναν σκύλο.
Πηγή: Αυτός είναι ο πιο απομονωμένος μαθητής στον κόσμο -Mόνος στο σχολείο του νησιού [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/237055/aytos-einai-o-pio-apomonomenos-mathitis-ston-kosmo-monos-sto-sholeio-toy-nisioy-eikones#ixzz3sRFeZkNl

Μαθαίνω όμως, ότι στην Ιαπωνία υπάρχει ένα μάθημα που όλα τα παιδιά Δημοτικών και Γυμνασίων είναι υποχρεωμένα να παρακολουθήσουν: το Soji No Jikan. 

Το Soji No Jikan δηλ.  "Η ώρα της καθαριότητας"είναι ένα διάστημα 15 λεπτών στο οποίο οι μαθητές καθαρίζουν τις αίθουσες διδασκαλίας. Και να πώς έχει το πρόγαμμα: αφού οι μαθητές φάνε το γεύμα τους, έχουν 30 λεπτά ελεύθερα για να παίξουν. Όταν τελειώσει αυτός ο χρόνος ακούγεται μία συγκεκριμένη μουσική από τα μεγάφωνα του σχολείου και όλα τα παιδιά αναγνωρίζουν ότι ξεκινά ο χρόνος του 
Soji No Jikan, συνήθως 1:30 - 1:45 μ.μ. 



Συγκεντρώνονται λοιπόν, στις ομάδες τους και στις αίθουσες που έχουν αναλάβει και αρχίζουν το καθάρισμα για ένα τέταρτο. Και καθαρίζουν όλο το σχολείο, όχι μόνο τις αίθουσές τους. Δηλ. υπάρχουν ομάδες που αναλαμβάνουν να καθαρίζουν το γήπεδο, τις τουαλέτες, την πισίνα, τα τζάμια, τους διαδρόμους κλπ. Κάθε παιδί που έρχεται στο σχολείο έχει τα δικά του εργαλεία καθαριότητας: κουρέλι, ξεσκονόπανο, σκούπα. Τώρα θα ρωτήσετε το κουρέλι τι χρειάζεται. Μα για το σφουγγάρισμα φυσικά! Γιατί στα Ιαπωνικά σχολεία το σφουγγάρισμα δε γίνεται με σφουγγαρίστρες, αλλά με κουρέλι και στα τέσσερα!






Το υποχρεωτικό μάθημα του Soji No Jikan διδάσκεται στην Ιαπωνία για ένα συγκεκριμένο λόγο: θέλει να διδάξει σε μικρά και μεγάλα παιδιά την υπευθυνότητα, την εκτίμηση, τη φροντίδα, την υπερηφάνεια και το σεβασμό που θα πρέπει να επιδεικνύουν για τις εγκαταστάσεις που έχουν το προνόμιο να χρησιμοποιούν.  Και φυσικά το συγκεκριμένο μάθημα έχει την απόλυτη αποδοχή των γονέων. 

http://teleytaiothranio.blogspot.gr/2013/06/soji-no-jikan.html

50 χρόνια μετά ελληνικά σχολεία και πάλι στην Ίμβρο - Στήριξε και εσύ την προσπάθεια, ΜΠΟΡΕΙΣ


http://www.imvrosisland.org/news_det.php?id=1292

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.